Как да изберем подходящата трапезна маса

Масата в трапезария е мястото, където приятелите и семейството се събират да се хранят,  да споделят своите истории, да се шегуват и да се закачат. Така че не е изненадващо, че много хора си купуват маса точно преди празниците. Но преди да излезете и да купите първото нещо, което ви хареса, ще трябва първо да се запознаете с няколко  фактора – приемете съветите на Борман България.

Красивия и елегантен дизайн на една модерна кухня – какво трябва да знаем при проектирането на кухните.

Стил

Започнете с начина ви на живот. Едно от най-важните съображения е как и къде ще използвате масата?

Ако вашата маса е продължение на кухнята или фамилна стая (вижте кухните на Борман тук), означава, че ще я използвате по-често, като например за подготовка на храната, домакинска работа или за ежедневни задачи. Вие ще искате нещо, което е по-небрежно като стил с трайна повърхност, която няма да се поврежда лесно.

Въпреки това, ако търсите за маса за официална трапезария и наистина ще я използвате само за специални случаи, то вие имате свободата да изберете по-богато украсенa маса с деликатно покритие.

Смятате ли да се събирате с познати често или само няколко пъти в годината? Ако последното е валидно, помислете за разтегателна маса. Можете да създадете уютно пространство за семейството си, за да се наслаждавате на делнични вечери, което лесно се разширява, когато компанията се увеличи.

Очевидно е, че и вашите стилови предпочитания- еклектичен, модерен или традиционен стил, ще ви помогнат при избора на маса.

Размер

Изключително важно е да имате маса и столове, които са удобни и отговарят на мащабите на помещението. Вие не искате маса, която е прекалено голяма или прекалено малка. Ако следвате нашите основни препоръки за измерване, ще намерите масата с точните размери за вашата трапезария.

Оставете около 60 см. между масата и стената, така че хората да могат лесно да сядат и стават от масата.

Оставете 96 см. между масата и стената, ако хората ще се движат зад масата.

Планирайте 60 см. за всяко едно място, така че хората да могат спокойно да се хранят без да си удрят лактите

Максималната ширина на масата трябва да бъде 120 см, всяко по-голямо пространство ще попречи на вашите гости да достигнат до храната от другата страна на масата и разговорът ще стане напрегнат.

Минималната ширина на масата трябва да бъде 90 см., всяка по-малка ширина ще затрудни поставянето на допълнителни блюда в средата на масата.

Ако мястото позволява, съобразете размера на вашата маса с броя на лицата, които обикновено сядат за вечеря, след това добавете още две. Това е нормалния брой гости.

Форма

Формата на масата е също толкова важна за създаване на красиво и удобно пространство.

Правоъгълна

Правоъгълната маса е най-често използваната форма, тъй като повечето помещения за хранене са с правоъгълна форма. Това също е подходяща форма за сядане на повече от четирима души. Правоъгълните маси често са по-гъвкави, тъй като повечето от тях са разтегателни.

Квадратна

Квадратната маса е най-подходяща за квадратна стая. Тя е чудесно решение, когато рядко посрещате гости. Винаги можете да поставите две квадратни маси заедно и да направи правоъгълна маса за специални поводи.

Кръгла

Кръглата маса е подходяща за малки квадратни стаи. Тя създава уютна и интимна обстановка, така че това е най-добрата форма за малка група от хора. На голяма кръгла маса, обаче, гостите могат да се чувстват много далеч един от друг. За по-голяма гъвкавост, разпънете масата и тя ще приеме овална форма, на която могат да се настанят по-голяма група от хора.

Овал

Овалната маса е много подобна на правоъгълната маса, но визуално тя заема по-малко пространство, тъй като на ъглите са заоблени. Ето защо, овалните маси са чудесен избор за тясна или по-малка стая. Много от овалните маси също могат да се разпъват.

Статията е написана от служителите в магазина за мебели на Борман България.